Jeugdsociëteit De Bastille in Schoonhoven zoekt nieuw onderkomen

De Schoonhovense jongerensoos De Bastille, gevestigd aan de Spoorstraat, bestaat 50 jaar en viert dit jubileum in september. De sociëteit biedt jongeren een plek om elkaar te ontmoeten. Er staat echter een herhuisvesting voor de deur in verband met de ontwikkeling van de Spoorzone, waar woningen komen.

Het bestuur is al jaren in overleg met de gemeente, die eigenaar van het pand is, om te kijken welk ander gebouw De Bastille kan huisvesten. Binnenkort neemt het college van burgemeester en wethouders een besluit over de eventuele verhuizing. “Daarover maken wij ons zorgen”, zegt Bastille-voorzitter Ruben Koning. “Uit een eerder debat bleek dat het behouden van de podiumfunctie, die juist jongeren trekt, onzeker is. Voor velen is De Bastille een veilige plek waar men zichzelf kan zijn. Er is maandelijks een goed bezochte dansavond voor iedereen met of zonder beperking.

Chillen
Optredens van singer-songwriter Boy Gol uit Nijmegen, beginnende bands als Scream Tonigh en de lokale DJ Thanos trokken de afgelopen maanden ruim honderd bezoekers, die zich in de knusse ruimte van de optredens en de gezellige huiskamer konden vermaken. Chillen aan de bar of een spel spelen op een van de midweekse avonden, dat De Bastille zijn deuren opent, is vaste prik voor de jeugd.

“Bij ons zie je veel jongeren die anders thuis zouden zitten”, zegt Jeroen Eland, die na een verhuizing in Schoonhoven kwam wonen en De Bastille ontdekte. “Ik ben nu een van de vrijwilligers, die empathie voor onze gasten heeft. Hier komen creatieve geesten, die bij ons kunnen laten zien wat ze in hun mars hebben. Zij bepalen mede het programma, dat we draaien. Er is van alles mogelijk. De Mario kartavond in februari was een groot succes. Vorig jaar hielden we naast de gebruikelijke optredens een Halloween Party en een kleding- en plantenruilbeurs. Op het Springerpark Evenement, dat wij organiseerden, waren we present met twee bands.”

Perpectief
“Wij willen een locatie met perspectief,” benadrukt bestuurslid Mitzi van den Berg. “De afgelopen jaren hebben we stormen doorstaan. Het stoppen van de gemeentelijke subsidie, corona en de fiks gestegen energieprijzen kregen ons niet klein. We genereren naast onze eigen activiteiten en evenementen met Kontakt, de studentenvereniging van de Vakschool, door onder meer verhuur van onze locatie voor besloten feestjes genoeg omzet. Om onze activiteiten te kunnen blijven doen is een dak boven ons hoofd noodzakelijk. De wijkagent van de gemeente is blij dat we de Schoonhovense jeugd ’s avonds een bezigheid bieden. Wethouder Irma Bultman denkt met ons mee. Zij is op de hoogte dat de afgelopen vijf jaar meerdere locaties, zoals het Bastion, het dienstencentrum en de Vakschool, de revue passeerden. Voordat we concrete plannen konden maken, vielen zij door verschillende omstandigheden weer af. Nu is de Turfkelder onder het stadhuis in beeld. Het is onzeker of daar ruimte is voor een podium. We willen een locatie met perspectief op de langere termijn. Het is ook geen probleem als we in een pand terechtkomen, dat we zouden moeten gaan delen. We staan open voor opties met een podiumfunctie.”

Bron: https://www.hetkontakt.nl/krimpenerwaard/nieuws/346288/jeugdsocieteit-de-bastille-in-schoonhoven-zoekt-nieuw-onderkomen