Jongerensoos maakt plaats voor huizen, bomen al gekapt: ‘Voelen ons buitenspel gezet’

Halverwege de donderdagochtend kreeg bestuurslid Mitzi van den Berg een berichtje van een vrijwilliger die in de buurt haar hond uitliet: ze waren de bomen aan het kappen. ,,In onze ogen is er begonnen met de sloop.”

In de jongerensoos hebben al vijftig jaar optredens, spelletjesavonden en andere festiviteiten voor de jeugd in de stad plaats. Nu moeten de gebruikers hun pand aan de Spoorstraat uit, vanwege woningbouw op dit stuk grond. Ze moeten plaatsmaken voor huizen van zes tot zeven ton.

Van den Berg stelt dat de hele communicatie met de gemeente en aannemer moeilijk verloopt: ,,We zijn al best lang met de gemeente op zoek naar een oplossing. En er is eigenlijk niet echt een perspectief. We willen absoluut niet alleen maar klagen, maar we lopen nu een beetje vast.”

Tijdelijke optie
En tijd hebben ze bij De Bastille niet. ,,Als het aan de gemeente ligt, moeten we er over twee maanden uit. Er wordt gezegd dat er speling is, maar ook gevraagd wanneer we eruit kunnen.” Recent is de planning voor de bouw omgegooid. ,,Wij zouden eerst in fase drie zitten, maar nu in één, omdat de bibliotheek nóg lastiger te verplaatsen is.”

Iemand zei ook dat het voelt alsof we in een spel zitten en de andere partij de regels weet en wij alleen punten kunnen verliezen

Mitzi van den Berg


Dit kan volgens Van den Berg pas als er een langetermijnperspectief is én een tussenoplossing tot het andere pand klaar is. Twee weken geleden kregen zij het stationsgebouw als tijdelijke optie. ,,Hier zijn we gaan kijken en staan we ook niet onwelwillend tegenover. Hier kunnen we met geluk twee jaar zitten, want dit is ook onderdeel van de spoorzone en gaat aangepakt worden.”

Nieuw pand met scouting
Ook loopt al een lange tijd een traject voor een nieuw pand in samenwerking met Scouting Olivier van Noort II. ,,Dat loopt best positief. Alleen gaat dit nog jaren duren. Als je even gaat rekenen: iets nieuws bouwen met heel vergunningstraject, dat is niet met twee jaar gebeurd.”

De noodzaak van de situatie is er volgens Van den Berg wel. Zo zijn er vragen gesteld in de gemeenteraad. Een voorwaarde was dat de bibliotheek en De Bastille eerst een nieuwe plek moeten krijgen voor de bouw begint. ,,Maar dit lijken loze uitspraken.”

,,We willen ons niet te veel laten ontmoedigen en doorgaan met de activiteiten. Soms vergeten ze dat we een groep vrijwilligers zijn met een baan hiernaast. Iemand zei ook dat het voelt alsof we in een spel zitten en de andere partij de regels weet en wij alleen punten kunnen verliezen. We konden prima nog 20 jaar door hier. Voelt alsof je buitenspel wordt gezet.”

Wat ze heel moeizaam vindt, is dat ze niets wist over de kap. ,, We zitten al 35 jaar in het pand, dat speciaal is verbouwd met geld van de toenmalige stichting en de gemeente. Nu zonder bomen er omheen is het erg kaal.”

Niet langer wachten
Daarnaast vraagt ze zich af wat er met het geluid gebeurt. ,,Jongeren staan buiten te kletsen en dit ging niet altijd even zacht. Eerder was dit altijd redelijk gedempt. Met de buurt hebben we een goede verstandhouding. Dit is iets waar we ons zeker zorgen over maken.”

De gemeente laat weten dat De Bastille twee weken geleden via een brief is geïnformeerd. ,,Op 23 oktober is er een collega langs geweest. In verband met het broedseizoen is het noodzakelijk om in de winter te kappen en niet langer te wachten. Om het terrein geschikt te maken voor het nieuwe woongebied.”

Bron: https://www.ad.nl/krimpenerwaard/jongerensoos-maakt-plaats-voor-huizen-bomen-al-gekapt-voelen-ons-buitenspel-gezet~a59540bb/